Prikaz prijavljenih poslije transfuzijskih reakcija u periodu 2012-2013.g.

SAŽETAK

UVOD: Poslijetransfuzijske reakcije nedjeljivi su dio transfuzijskog liječenja. Opažaju se u    1 – 3 % bolesnika kod kojih se primjenjuje transfuzija. Transfuzijom krvnih pripravaka razni biološki aktivni sastojci koji se nalaze u krvnim pripravcima  unose u isto tako složenu bolesnikovu krv. Nuspojave transfuzijskog liječenja posljedica su razlika u sastavu krvi ili krvnih sastojaka između bolesnika i davatelja. Prema uzroku poslijetransfuzijske reakcije dijelimo na imunološke, koje su posljedica reakcije između protutijela i antigena, i neimunološke kojima pripadaju brojne reakcije koje nisu posljedica reakcije antigen  i antitijelo.

CILJ:  Prikazati prijavljene poslije transfuzijske reakcije u  SKB  Mostar tijekom perioda 2012 – 2013 godine u odnosu na ukupan broj primijenjenih krvnih pripravaka.

METODE: Podaci su prikupljeni iz BIS sustava SKB Mostar, Radne jedinice kontrole  kvalitete Transfuzijskog centra SKB Mostar i obrađeni u programu EXCEL.

REZULTATI: U 2012 godinu na 42 odjela / klinika SKB Mostar izdato je 12894 krvna pripravka a prijavljene su 13 poslijetransfuzijskih reakcija što je 0,1 %  reakcija od toga 10 alergijskih i 3 febrilne . U 2013 god izdato je  13825 krvna pripravka a prijavljeno je 23 poslijetransfuzijske reakcije 0,2 % reakcija od toga 18 alergijskih , 4 febrilne i 1 sumnja na TRALI.

ZAKLJUČAK: prema standardima Vijeća Europe za transfuzijsku medicinu u prosjeku se događa oko 1 – 3 % poslijetransfuzijskih reakcija što iz rezultata implementira da poslijetransfuzijske reakcije nisu prijavljivane u SKB Mostar ili su ostale neprepoznate skrivene osnovnom bolešću. Zbog neželjenih reakcija, transfuzijsko liječenje krvnim pripravcima primijeniti samo u strogo indiciranim slučajevima uz osiguranje sigurnosti transfuzijskog liječenja. Najčešće reakcije bile su alergijske.

Ključne riječi: poslijetransfuzijske reakcije, krvni pripravci, standardi, sigurnost Nastavi čitati Prikaz prijavljenih poslije transfuzijskih reakcija u periodu 2012-2013.g.